Κυριακή, 21 Νοεμβρίου 2010

Οι προτάσεις-τομές της Ντόρας Μπακογιάννη


Στην σημερινή της ομιλία στο θέατρο Badmington η Ντόρα Μπακογιάννη έδωσε το στίγμα του νόυ της πολιτικού οργανισμού: Της Δημοκρατικής Συμμαχίας.

Μεταξύ τους περιλαμβάνονται:
  • Δραστική μείωση της φορολογίας, με την εισαγωγή ενός χαμηλού ενιαίου φορολογικού συντελεστή, της τάξης του 20%!
  • Μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, έτσι ώστε το δημόσιο να λειτουργεί με τα 2/3 του σημερινού ανθρώπινου δυναμικού του!
  • Υποχρέωση των συνδικαλιστών να εργάζονται
  • Καθιέρωση μυστικής καθολικής ψηφοφορίας για τις απεργίες!
  • Σύστημα «κουπονιών εκπαίδευσης» σε όλα τα επίπεδα εκπαίδευσης!

Διαβάστε τα βασικά σημεία της σημερινής ομιλίας της Ντόρας Μπακογιάννη:...
-Το κοινωνικό, πολιτικό και οικονομικό αδιέξοδο που ζούμε είναι αποτέλεσμα πολιτικών επιλογών και συλλογικής νοοτροπίας.

-«Το πολιτικό σύστημα δεν μετρούσε κανένα άλλο κόστος εκτός από το πολιτικό» Πέτρος Μάρκαρης

-Όλοι ανεξαιρέτως, πολιτικοί και πολίτες, φτιάξαμε και ανεχθήκαμε βολικούς μύθους:
-το κράτος δεν χρεοκοπεί
-μπορούμε να ζούμε με δανεικά
-στόχος ζωής της νεολαίας, και όχι μόνο, μπορεί να είναι το βόλεμα στο δημόσιο.
-η Ελλάδα μπορεί, αντίθετα με όλες τις άλλες χώρες, να κάνει του κεφαλιού της.
-οι κομματικές ηγεσίες μπορούν να υπόσχονται και να κρύβουν την αλήθεια από τον ελληνικό λαό

Είμαστε ανοιχτοί στις νέες ιδέες.
Είμαστε πραγματιστές, όχι λαϊκιστές.
Είμαστε πατριώτες, όχι πατριδοκάπηλοι.
Θέλουμε λύσεις, όχι μόνο αναζητήσεις.
Προτιμούμε τις συγκλίσεις απ’ τις περιχαρακώσεις.
Προκρίνουμε τη συμμετοχή από τον «αναχωρητισμό».

- Πήρα τη δύσκολη απόφαση να στηρίξω με την ψήφο μου την αποφυγή χρεοκοπίας της χώρας. Διαφωνούσα και διαφωνώ με πάρα πολλά από τα μέτρα και τις ρυθμίσεις του μνημονίου. Όταν όμως βρίσκεσαι αντιμέτωπος με το ερώτημα, αν θα σωθεί ή θα χρεοκοπήσει η πατρίδα σου, τότε δεν χωρά καμιά συζήτηση.

-Το ΠΑΣΟΚ διαπραγματεύτηκε με λάθος τρόπο το μνημόνιο, δηλαδή τη δανειακή σύμβαση.

-Η κυβέρνηση βρίσκεται παγιδευμένη στις εσωτερικές της αντιφάσεις. Το ΠΑΣΟΚ αδυνατεί να προχωρήσει γρήγορα τις αναγκαίες αλλαγές. Έκοψε από την πρώτη στιγμή μισθούς και συντάξεις αλλά δεν μειώνει τις δαπάνες του δημοσίου, δεν αντιμετωπίζει δραστικά τις προνομιούχες ΔΕΚΟ, καθυστερεί να απελευθερώσει τα κλειστά επαγγέλματα και να πυροδοτήσει την ανάπτυξη. Η πλειοψηφία των υπουργών ταλαντεύεται μεταξύ αναποτελεσματικότητας και άρνησης της πραγματικότητας.

-Την ίδια στιγμή, τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αριστερά και δεξιά του ΠΑΣΟΚ στεγνά από ιδέες, αναμασούν χτεσινές συνταγές και αδυνατούν να προσφέρουν λύσεις στα προβλήματα.

-Οι μεγάλες κρίσεις θέλουν μεγάλες ρήξεις.

- Θέλουμε να προσελκύσουμε νέους ανθρώπους στην πολιτική. Να ανοίξουμε τις πόρτες να έρθει φρέσκος αέρας. Οι άνθρωποι αυτοί θέλουμε να αποτελέσουν το καταλύτη για να κάνει η χώρα αλλά και το πολιτικό προσωπικό μια νέα αρχή.

-Είμαστε αντίθετοι στην κομματική κατοχή του κράτους και των συλλογικών θεσμών.

-Η Δημοκρατική Συμμαχία έχει σκοπό να διαμορφώσει ένα σχέδιο σαρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων στη λειτουργία του κράτους, στην οργάνωση της πολιτείας, στις πολιτικές κοινωνικής συνοχής, στο μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης της χώρας μας.

-Συγκροτούμε το Νέο Εθνικό Σύμφωνο Ανάπτυξης και Αλληλεγγύης.

-Στη Δημοκρατική Συμμαχία είμαστε εναντίον των νέων και μεγάλων φόρων. Θεωρούμε καθοριστικής σημασίας τη δραστική μείωση της φορολογίας, με την εισαγωγή ενός χαμηλού ενιαίου φορολογικού συντελεστή, στην περιοχή του 20%. Συντελεστή που δεν θα ισχύει για τα χαμηλά εισοδήματα, όπου θα υπάρχει σύστημα επιστροφής φόρου που θα εξασφαλίζει μαζί με τις άλλες φορολογίες και την κατάργηση των πάσης φύσεως φοροαπαλλαγών, την προοδευτικότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη του συστήματος.

-Η Δημοκρατική Συμμαχία στοχεύει στη δομική αναδιοργάνωση του κράτους. Επιδιώκουμε την εθνική συνεννόηση και συμφωνία για τη μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, έτσι ώστε μέσα στην επόμενη δεκαετία το δημόσιο να λειτουργεί με τα 2/3 του σημερινού ανθρώπινου δυναμικού του. Συγχρόνως, επιδιώκουμε την ταυτόχρονη αύξηση των αμοιβών των δημοσιών υπαλλήλων. Η άρση της μονιμότητας για όσους διορισθούν από εδώ και στο εξής, η συστηματική και ουσιαστική αξιολόγηση όλων και η διασύνδεση του μισθού με την απόδοση είναι μερικές μόνο από τις προτάσεις μας.

-Η αγορά παράγει πλούτο, η πολιτεία καλείται να κάνει την αναδιανομή του, εκεί που χρειάζεται, εξισορροπώντας τις αδικίες, και δημιουργώντας ένα σταθερό δίχτυ ασφαλείας για τους αδύναμους. Εν ολίγοις είμαστε τόσο δυνατοί όσο ο πιο αδύναμός μας κρίκος.

-Η Δημοκρατική Συμμαχία πιστεύει στην καθιέρωση συνταγματικού δημοσιονομικού κανόνα που θα εξασφαλίζει ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και θα θέσει οριστικά τέλος στον φαύλο κύκλο των δημοσιονομικών εκτροχιασμών που καταδιώκει το νέο ελληνικό κράτος

-Πιστεύουμε ότι ως κοινωνία, πρέπει να ενισχύσουμε τη γυναίκα, ιδίως την εργαζόμενη μητέρα και να στηρίξουμε αποτελεσματικά το θεσμό της οικογένειας.

-Θα αναμετρηθούμε δυναμικά με τη διαφθορά στο πεδίο της πραγματικής πολιτικής, πλήττοντας καίρια τη «πρώτη ύλη» της διαφθοράς που είναι η αδιαφάνεια, η γραφειοκρατία και η κρατικοδίαιτη ανάπτυξη.

-Πιστεύουμε ξεκάθαρα ότι για να στηριχθεί η επιχειρηματικότητα στην ελληνική οικονομία πρέπει να περιορισθεί ο κρατικός παρεμβατισμός στη λειτουργία των αγορών.

-Πιστεύουμε ότι οι συντεχνίες και ο κακώς νοούμενος συνδικαλισμός δεν μπορεί να παραμένει ταμπού. Συμπεριφορές που οδηγούν σε σκανδαλώδη προνόμια και σε ομηρεία του συνόλου πρέπει πλέον να αντιμετωπιστούν αποφασιστικά. Γι αυτό προτείνουμε τη μεταρρύθμιση του υπάρχοντος νομικού πλαισίου για τον συνδικαλισμό, την καθιέρωση μυστικής καθολικής ψηφοφορίας για τις μείζονες απεργίες και την υποχρέωση των συνδικαλιστών να εργάζονται όπως οι άλλοι συνάδελφοι τους.

-Θεωρούμε αναγκαία μια δεύτερη φάση μεταρρύθμισης στο ασφαλιστικό σύστημα, με στόχο τον περιορισμό των αδικιών και τη δημιουργία κινήτρων για εργασία και επιχειρηματική δράση. Πρότυπό μας είναι το σουηδικό ασφαλιστικό σύστημα, όπου, με βάση τις εισφορές που πληρώνουν οι εργαζόμενοι και οι εργοδότες, δημιουργούνται από το κράτος οιονεί ατομικοί συνταξιοδοτικοί λογαριασμοί.

-Αγωνιζόμαστε για μια σύγχρονη και ανταγωνιστική Παιδεία. Πιστεύουμε ότι είναι ξεπερασμένο το δίλημμα δημόσιο ή ιδιωτικό. Η αναβάθμιση της παιδείας απαιτεί ένα πλαίσιο δημιουργίας κινήτρων και ανταγωνισμού για όλα τα σχολεία, εισάγοντας καινοτομίες. Το δικαίωμα επιλογής και γνώμης του γονέα μέσα από σύστημα «κουπονιών εκπαίδευσης» είναι μια κεντρική αλλαγή. Αξιολόγηση για όλους. Επένδυση στην έρευνα για να οδηγηθούμε στην καινοτομία.

-Στοχεύουμε σε μια ανταγωνιστική, πρωτοπόρο, παραγωγική και καινοτόμο και εξωστρεφή γεωργία. Δεν πρόκειται να ανεχτούμε πλέον τον μαρασμό της υπαίθρου.

-Στο φυσικό περιβάλλον: είναι αδιανόητο να μετατρέπεται η πατρίδα μας σε έρημο κι εμείς να μην έχουμε λύσει τα ιδιοκτησιακά και να μην μπορούμε να αποκαταστήσουμε τα δάση μας, όταν η γειτονική Τουρκία φυτεύει πάνω από 700 εκατομμύρια δένδρα το χρόνο.

- Στο νέο μας κίνημα δεν υπάρχει επετηρίδα για τους άξιους και τους ικανούς.

Δεν υπάρχει επετηρίδα για όποιον σέβεται τον τόπο του, τον πονάει και θέλει να προσφέρει.

-Προχωρούμε τον επόμενο Μάρτιο στο ανοιχτό δημοκρατικό Ιδρυτικό μας Συνέδριο. Ως τότε, με την προσυνεδριακή διαδικασία, θα εμπλουτίσουμε με τολμηρές και καινοτόμες προτάσεις όλους τους τομείς της πολιτικής μας παρέμβασης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου